Na dobry początek!

Wyrównanie Szans Edukacyjnych

Program przeznaczony jest dla dzieci w wieku od 2 do 9 lat. Program jest realizowany przez dwie ścieżki  konkursowe na terenach wiejskich i miejscowości do 20 tysięcy mieszkańców. Pierwsza ścieżka dotyczy dzieci  uczestniczących w edukacji przedszkolnej lub szkolnej, umożliwia nowatorskie projekty w zakresie stymulowania rozwoju kierowane do dzieci w wieku 3-9 lat. Druga ścieżka obejmuje dzieci nieuczestniczące w żadnej formie edukacji przedszkolnej, projekty te mają na celu wspieranie rozwoju i ułatwienie dostępu do edukacji w grupach rówieśniczych dzieciom w wieku 2-5 lat.

Warunkiem uzyskania dotacji jest zaangażowanie wszystkich pokoleń zamieszkujących miejscowość. Z uwagi na ten fakt koordynatorzy organizują warsztaty dla rodziców, dzieci i dziadków. Rodzina dziecka staje się nieodłącznym towarzyszem projektowych wydarzeń. Beneficjentami projektu są: organizacji społeczne, ośrodki sportu koltury i rekreacji, biblioteki publiczne, świetlice środowiskowe.

Rodzice pozbawieni na co dzień dostępu do specjalistów mogą korzystać z najnowszych zdobyczy pedagogiki i psychologii. Jest to szczególnie ważne w przypadku dzieci rozwijającymi się nieharmonijnie (zagrożenie dysleksją) albo dzieci z zespołem Aspergera lub autyzmem.

Dzięki naszym dotacjom mieszkańcy poznają swoje możliwości, a działania często są kontynuowane po zakończeniu projektu.

Harmonogram konkursu:

Składanie wniosków do 12.09.2017

Ogłoszenie wyników do 31.10.2017

Podpisanie umów i wypłaty dofinansowania do 31.12.2017

Realizacja projektów od 1 stycznia 2018 do 30 czerwca 2018

Przesłanie sprawozdań do 31 lipca 2018

Informacje o projekcie:

Iwona Krzysztofek

tel. 572 932 907

mail: iwona.krzysztofek@bgk.pl

pon.- pt od 9.00-16.00

Zachęcamy do lektury przewodnika po dobrych praktykach projektów zrealizowanych w ramach programu "Na dobry początek!". Znajdziecie tu Państwo opisy projektów zrealizowanych w ramach programu w latach 2014-2017, takich jak:

2017

• PARCHÓW - WIOSKA NIETOPARZY - NAWET MAŁE DZIECKO WIE JAK NIETOPERZE CHRONI SIĘ - Stowarzyszenie ,,Nasz Parchów"
  • W DRODZE PO SUKCES - Stowarzyszenie Inicjatyw Społecznych Mieszkańców Gminy Dobrzyca
  • SPOTKANIA Z EMOCJAMI - ZABAWY Z ELEMENTAMI SRTETERAPII - Gminna Biblioteka Publiczna w Pawłowicach - Filia w Pielgrzymowicach
  • TEATR I TATA - Gminne Centrum Kultury w Dubinach
  • NASI BRACIA MNIEJSI - Gminny Ośrodek Kultury w Janowicach Wielkich
  • CO W SERDUSZKU DZIECKA GOŚCI OPRÓCZ SMUTKU I RADOŚCI? - Fundacja AQQ
  • MAŁY SKAUT - DROGA DO SAMODZIELNOŚCI - Stowarzyszenie Społeczno-kulturalne ,,Włodzica"

2016

• MATEMATYKA PO ŚWIECIE FIKA - Fundacja na rzecz dzieci i młodzieży ,,Na krańcu tęczy"
  • PSI ŚWIAT - WIEM O NIM WIĘCEJ - Miejska i Powiatowa Biblioteka Publiczna w Łęczycy
  • POMYSŁ NA START - Stowarzyszenie Pomysł
  • KOLBUSZOWSKA AKADEMIA MAŁEGO TURYSTY - Kolbuszowski Klub Turystyczny "Salamandra"
  • WŚRÓD KWITNĄCYCH SADÓW NASZA MAŁA OJCZYZNA - IWKOWA - Stowarzyszenie Rozwoju i Promocji Gminy Iwkowa
  • WĘDRÓWKI MUZYCZNE PO ŚWIECIE - RODZINNE PORANKI MUZYCZNE - Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Wasilkowskiej
  • RODZINNE SPOTKANIA Z ASTRONOMIĄ - Biblioteka Publiczna w Dobrzyniu nad Wisłą

2015

• BAJKOTEKA — RODZINNE PORANKI W BIBLIOTECE - Gminna Biblioteka Publiczna w Lubiczu Dolnym
  • OJCOWSKI DOM, TO ISTNY RAJ — NAJBLIŻSZE OTOCZENIE JAKO ŹRÓDŁO WIEDZY I DOŚWIADCZEŃ WSPOMAGAJĄCYCH ROZWÓJ DZIECKA - Ośrodek Promocji Kultury i Sportu Gminy Brenna
  • KUCHENNE REWOLUCJE PRZEDSZKOLAKÓW - Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Cisie
  • LIPOWSKIE ATELIER WARSZTATY HAFTU - Stowarzyszenie Inicjatyw Liswarta Rębielice Szlacheckie
  • „ROBAK” MÓJ PRZYJACIEL - Stowarzyszenie „Teraz Szewce”

2014

• EDUKACJA TWÓRCZA MALUCHÓW Z BIAŁOWIEŻY - Fundacja Edukacyjna Jacka Kuronia, oddział terenowy w Białowieży
  • MORSKI UNIWERSYTET DZIECIĘCY.PL - Gminny Ośrodek Kultury w Ustroniu Morskim
  • PORANKI Z MONTESSORI – SZANSA NA RÓWNY - Stowarzyszenie Społeczno –Kulturalne Razem dla gminy Wilga

Z publikacji dowiecie się Państwo, skąd organizatorzy projektów czerpali pomysły i inspirację oraz jakie działania podejmowali w trakcie ich realizacji. Swoimi doświadczeniami dzielą się koordynatorzy projektów.

Zapraszamy do lektury! Pobierz plik