Małe Miasto

„Małe Miasto” to program skierowany do dzieci w wieku od 8 do 12 lat, który polega na symulacji dorosłego życia w mieście, specjalnie stworzonym na potrzeby projektu.

O programie

„Małe Miasto” to symulacja dorosłego życia w mieście, specjalnie stworzonym na potrzeby projektu. Przez 5 dni, mali uczestnicy uczą się pracować, zarabiać, oszczędzać i wydawać pieniądze. W tym czasie biorą udział w warsztatach edukacyjnych u Przedsiębiorców, reprezentujących różne branże. Za wykonane czynności uczestnicy otrzymują walutę „Małego Miasta”, którą mogą wydać od razu lub pomnożyć odkładając na lokacie w Banku, a następnie dokonać zakupów w Sklepie Marzeń. Na terenie „Małego Miasta” funkcjonuje Małomiasteczkowy Urząd Skarbowy, Bank oraz inne instytucje.

Co chcemy osiągnąć:

W tym roku, Projekty powinny być zorganizowane w formie półkolonii, zgodnie z bieżącymi wytycznymi i przepisami określonymi przez Ministerstwo Edukacji i Nauki.

Chcemy przekazać dzieciom w wieku 8-12 lat  wiedzę na temat obrotu i wartości pieniądza oraz pokazać mechanizmy funkcjonowania gospodarki (czym jest praca, wynagrodzenie, podatki itp.).

Kto może wziąć udział?

W Konkursie mogą brać udział:

• fundacje,
  • stowarzyszenia,

we współpracy z jednostką samorządu terytorialnego. Projekty powinny być zrealizowane w gminach od 25 001 do 100 000 mieszkańców, na terenie Polski.

Na co może być przeznaczone dofinansowanie:

• wyposażenie stanowisk pracy,
  • materiał filmowy,
  • fotorelacja,
  • wyposażenie Sklepu Marzeń,
  • Sklep Kusiciela,
  • inwestycja z podatków Małomiasteczkowego Urzędu Skarbowego,
  • opracowanie i produkcja materiałów typu: identyfikatory, karty/książeczki, torby itp.,
  • opracowanie i produkcja materiałów promocyjnych np. balony, opaski, torby, rollupy, flagi, plakaty, banery itp.,
  • wynagrodzenie dla osób prowadzących zajęcia,
  • wynagrodzenie dla wychowawców i kierownika wypoczynku,
  • upominki dla wolontariuszy,
  • dodatkowe atrakcje podczas projektu,
  • koszty koordynacji,
  • koszty administracyjne,
  • koszt wyżywienia,
  • ubezpieczenie uczestników,
  • ochrona wydarzenia,
  • środki higieniczne,
  • materiały papiernicze, biurowe itp.

W konkursie grantowym wygrają maksymalnie  4 najlepsze projekty, które zostaną dofinansowane każdy na kwotę do 200 000,00 zł brutto.

Spotkanie informacyjne online:

Podoba Ci się nasz konkurs, ale masz sporo wątpliwości? Jesteś zainteresowany, ale chciałbyś zapytać o pewne kwestie?Zgłoś się do nas i weź udział w spotkaniu informacyjnym on line! Organizujemy takie spotkanie już po raz drugi! Kiedy? Piątek, 1 kwietnia 2022 r. o godz. 10:00. Jak? Aby uczestniczyć w spotkaniu informacyjnym, wyślij swoje zgłoszenie na adres mailowy: joanna.miszkurka@fundacjabgk.pl, w terminie do dnia 31 marca do godz. 12:00.

Przy zgłoszeniu, prosimy o podanie następujących informacji:

• imię, nazwisko
  • nazwa organizacji
  • nr kontaktowy, e-mail
  • nazwa miejscowości, gdzie Projekt miałby być realizowany

Więcej szczegółów na temat spotkania on line, prześlemy w późniejszym terminie wyłącznie osobom zainteresowanym.

Terminy:

15/03/2022

Rusza nabór wniosków
V edycji konkursu!

15/03/2022
30/05/2022

Dodatkowy nabór

30/05/2022
03/06/2022

Ogłoszenie wyników konkursu

03/06/2022

Opiekun projektu:

Joanna Miszkurka
e-mail: joanna.miszkurka@fundacjabgk.pl

Laureaci konkursu

Małe Miasto 2021

Małe Miasto 2020

„Małe Miasto” w 2019 r.

W roku 2019 odbyła się druga edycja projektu „Małe Miasto”, w którym uczestniczyły następujące gminy: Rumia, Kłodzko, Brodnica oraz Busko-Zdrój. Program wystartował w czerwcu w Rumii. Wzięło w nim udział około 114 dzieci, wspieranych przez około 70 wolontariuszy oraz około 10 nauczycieli. Warsztaty zostały przeprowadzone przez 50 przedsiębiorców, w tym m.in. straż, policja, szewc, krawiec, kominiarz, dziennikarz, leśnik oraz inni.

Kolejny projekt został przeprowadzony w Kłodzku, przy udziale około 124 dzieci i około 50 opiekunów. Warsztaty edukacyjne odbyły się częściowo w szkole podstawowej, a duża ich część w terenie, tj. w siedzibie policji, straży pożarnej czy też w urzędzie miasta i w muzeum. Uczniowie z ziemi kłodzkiej poznawali m.in. tajniki medycyny, ogrodnictwa, pracy w  telewizji czy też pracy ochroniarza, policjanta i żołnierza.

Następną miejscowością, gdzie gościło „Małe Miasto”, było Busko-Zdrój. Zajęcia obywały się na terenie Buskiego Samorządowego Centrum Kultury, hotelu oraz między obiektami na otwartej, rekreacyjno-spacerowej przestrzeni miejskiej. W projekcie wzięło udział 105 dzieci ze wszystkich publicznych szkół podstawowych z gminy. Zajęcia zostały poprowadzone m.in. przez służby miejskie, animatora, cukiernika, kucharza, zdobnika ceramiki, dekoratora wnętrz oraz przedstawicieli innych zawodów.

Ostatnim projektem w ramach drugiej edycji było ?Małe Miasto Brodnica?, które odbyło się pod koniec września. W warsztatach uczestniczyło około 132 dzieci. Projekt rozpoczęła uroczysta parada ulicami miasta, a inaugurację uświetnił wykład profesora z uniwersytetu w Toruniu. W kolejnych dniach, oprócz zajęć o różnorodnej tematyce, odbyły się dodatkowo atrakcje takie jak: przeciąganie liny, turniej gier planszowych, zawody w badmintona czy zajęcia taneczne.

?Małe Miasto? to projekt, który zachwyca uczniów, młodzież, a także nauczycieli i wszystkich dorosłych, którzy przy nim współpracują. To przedsięwzięcie, w które są zaangażowani przedstawiciele różnych mniej lub bardziej znanych zawodów oraz władze samorządowe. Program to spora dawka wiedzy dla wszystkich uczestników oraz wspaniała zabawa i dobrze spędzony czas! Zapraszamy do uczestnictwa w kolejnych edycjach!

Obejrzyj relację:

Fotogaleria:

Małe Miasto / II edycja

Zwycięzcy konkursu grantowego Małe Miasto:

• Fundacja ?Czyń Dobro im. Jana Pawła II?- projekt Małe Miasto Łowicz
  • Fundacja Dom Mojego Brata ? projekt Małe Miasto Wejherowo
  • Fundacja EDUKATO – projekt Małe Miasto Zakopane

Gratulujemy!!!

Obejrzyj:

Małe Miasto – pilotaż 2017

Już 18 września 2017 r. mieszkańcy Małego Miasta Nowy Targ ruszyli zdobywać doświadczenie i zarabiać pieniążki. Pogoda dopisała, pracodawcy i organizatorzy stanęli na wysokości zadania, a dzieci z zaangażowaniem pokazała jak wielki posiada potencjał. Zapraszamy do śledzenia programu na www.facebook.com/MaleMiastoNowyTarg/.

Małe Miasto Nowy Targ zakłada zapoznanie dzieci z różnymi zawodami, które mogą wykonywać w przyszłości. Wykonując zadania na stanowiskach zorganizowanych przez przedsiębiorstwa uczestniczące w projekcie, dzieci otrzymują wynagrodzenie w specjalnej walucie Małego Miasta.  Mogą rozdysponować walutę w wybrany przez siebie sposób, dokonując zakupów w Sklepie Marzeń lub odkładając.

Głównym celem projektu jest podniesienie poziomu wiedzy na temat obrotu i wartości pieniądza, sposobów oszczędzania, pogłębieniu wiedzy na temat mechanizmów funkcjonowania gospodarki (praca i wynagrodzenie). Cel zostanie osiągnięty za pomocą wykładów, zajęć praktycznych oraz edukacji przez zabawę.

W projekcie bierze udział 125 dzieci, dziesiątki wolontariuszy, władze gminne i samorządowe, funkcjonariusze służb publicznych i dziesiątki przedsiębiorców wspierających projekt.

Projekt wprowadza dzieci w realny świat dorosłych, uczestnicy poznają mechanizmy działające w prawdziwym społeczeństwie.

Małe Miasto Nowy Targ 2017

Inne programy Fundacji

Sport na Start

Ochotnicy Naszej Gminy to nowy konkurs grantowy Fundacji BGK. Jego celem jest wsparcie jednostek Ochotniczej…