„Małe Miasto Staszów” nagrodzone!

Nagroda Rady Edukacji Finansowej dla naszego projektu „Małe Miasto Staszów”!

Mamy to!!!
Dnia 25 marca nasza Fundacja dostała Wyróżnienie Rady Edukacji Finansowej dla najlepszej inicjatywy z zakresu edukacji finansowej w roku 2020.

Był to jedyny projekt z cyklu „Małe Miasto”, który odbył się w zeszłym roku, co w czasie pandemii było niewątpliwie ogromnym sukcesem. Został on zrealizowany we współpracy z Fundacją Nowa Przestrzeń Sztuki w Kielcach, której ogromnie dziękujemy za realizację tego przedsięwzięcia, oraz miastem Staszów.

Od 2017 roku Fundacja BGK organizuje program edukacyjny „Małe Miasto”, skierowany do dzieci w wieku od 8 do 12 lat. Projekt realizowany jest we współpracy z fundacjami i stowarzyszeniami, na terenie gmin od 25 tys. do 100 tys. mieszkańców. Odbywa się on w formie warsztatów edukacyjnych dla dzieci, podczas których mali uczestnicy uczą się jak pracować, zarabiać i oszczędzać pieniądze. W to przedsięwzięcie są zaangażowani przedstawiciele różnych zawodów, szkoły oraz władze samorządowe. Do tej pory odbyły się trzy edycje programu, w ramach których odwiedziliśmy łącznie 9 gmin.

„Małe Miasto” to jeden z najbardziej ulubionych programów naszych Grantobiorców – wiemy, że daje dużo radości i zabawy małym uczestnikom, którzy w ten nietuzinkowy sposób poznają „dorosłe” życie, ale też sprawia wiele satysfakcji współpracującym przy nim przedsiębiorcom, wolontariuszom i wszystkim organizatorom.
Dlatego tym bardziej cieszymy się z nagrody, w ten sposób został wyróżniony nie tylko sam pomysł projektu, ale także wysiłek wszystkich, którzy pracowali przy „Małym Mieście Staszów”. Jednocześnie gratulujemy naszym wspaniałym partnerom z Fundacji Nowa Przestrzeń Sztuki w Kielcach, którzy również zostali nagrodzeni przez Radę Edukacji Finansowej.

Dziękujemy raz jeszcze wszystkim, którzy zaangażowali się w projekt „Małe Miasto Staszów” i już teraz zapraszamy do kolejnej edycji „Małego Miasta”, która rusza już w kwietniu!