Małe Miasto

„Małe Miasto” jest programem dydaktyczno-wychowawczym skierowanym do dzieci w wieku 8-13 lat. , w miejscowościach do 100 tys. mieszkańców. Celem programu jest podniesienie świadomości ekonomicznej dzieci, wyrównywanie szans i edukuja w zakresie ekonomii.

Program zakłada tworzenie zorganizowanych przestrzeni symulujących dorosłe życie. Program zakłada zapoznanie dzieci z różnymi zawodami, które mogą wykonywać w przyszłości. Wykonując zadania na stanowiskach zorganizowanych przez przedsiębiorstwa uczestniczące w projekcie, dzieci otrzymują wynagrodzenie w specjalnej walucie Małego Miasta, którą mogą dysponować w wybrany przez siebie sposób, dokonując zakupów w Sklepie Marzeń lub odkładając. Małe Miasto powstaje na terenie udostępnionym na tydzień przez Gminę, instytucję państwową lub prywatną.

Jedną z obowiązkowych jednostek instytucjonalnych Małego Miasta jest „Bank Małego Miasta”, w którym uczestnicy projektu dokonują operacji bankowych, a w szczególności uczą się oszczędzać m.in. poprzez zakładanie lokat. Dzięki takiemu rozwiązaniu, najbardziej oszczędni będą mogli na koniec tygodnia kupić nagrody o znacznej wartości np.: rower.

Projekt wprowadza dzieci w realny świat dorosłych, a jego uczestnicy poznają mechanizmy działające w prawdziwym społeczeństwie.