Małe Miasto

„Małe Miasto” to program edukacyjny skierowany do dzieci w wieku od 8 do 12 lat. Przez 5 dni dzieci mają możliwość wcielenia się w role dorosłych: pracują, zarabiają, oszczędzają i wydają pieniądze. Poprzez zabawę i działanie, dzieci poznają wartość pieniądza, uczą się zarządzania własnym budżetem, a także tego, jak funkcjonuje gospodarka. Dzieci, mieszkańcy „Małego Miasta”, uczestniczą w warsztatach edukacyjnych organizowanych przez lokalnych przedsiębiorców. Na specjalnie przygotowanych stanowiskach, pod okiem doświadczonych fachowców-nauczycieli, uczą się różnych zawodów i ich tajników. Za wykonaną pracę otrzymują wynagrodzenie wypłacane w specjalnej walucie. Swoją wypłatę mogą pomnożyć na lokacie w Banku, a następnie wydać na wymarzone zabawki w Sklepie Marzeń. W „Małym Mieście” działa również Małomiasteczkowy Urząd Skarbowy. Dzieci codziennie odprowadzają do niego podatki, które, tak samo jak w dorosłym świecie, przyczyniają się do zmiany publicznej przestrzeni miasta. Tym samym, zebrane podatki przeznaczane są następnie na realizację wybranego przez dzieci projektu w gminie, w której odbywa się program. „Małe Miasto” to przedsięwzięcie, w które są zaangażowani przedstawiciele różnych zawodów oraz władze samorządowe. Program to spora dawka wiedzy dla wszystkich uczestników oraz wspaniała zabawa i dobrze spędzony czas.