Generacja 5.0

Program Generacja 5.0 miał za zadanie zwiększyć aktywność społeczną i technologiczną osób powyżej 50 r.ż., przeciwdziałać wykluczeniu tej grupy wiekowej oraz wytyczyć dla nich nowe ścieżki rozwoju.

Do organizacji konkursu przystąpiły m.in. ośrodki kultury, biblioteki, stowarzyszenia, fundacje oraz gminy. Fundusze pozyskane w ramach programu zostały wykorzystane na przeprowadzenie zajęć sportowo-rehabilitacyjnych oraz warsztatów z najróżniejszych dziedzin, tj. warsztaty kulinarne i dietetyczne, kursy językowe, kursy komputerowe, zajęcia z obsługi smartfonów, nowoczesnych technologii oraz mediów społecznościowych, kursy bezpiecznych finansów czy warsztaty dotyczące budżetu domowego. Odbyły się również mniej popularne zajęcia takie jak: śpiew chóralny, emisja głosu, warsztaty rękodzielnicze, różnego typu zajęcia manualne czy też ciekawe spotkania z zaproszonymi gośćmi np. psychologiem, przedstawicielami różnych służb – policja, straż itp.

Dodatkowo, w ramach każdego projektu, uczestnicy mieli możliwość zaczerpnąć trochę kultury, poprzez obowiązkowy element typu: wyjazd do teatru, kina, muzeum czy też jakąś inną wyprawę tego typu. Dla wielu uczestników była to jedna z rzadkich okazji, a często nawet pierwsza, do kontaktu ze „sztuką wysoką”.