Dobro podaj dalej

Program wolontariacki Dobro podaj dalej, to program, w którym głównie stawiamy na pracę ludzkich rąk 🙂 Malujemy, odnawiamy, remontujemy, sadzimy, kopiemy, siejemy, a czasem nawet przebieramy się w stroje popularnych postaci z bajek 🙂

Komu pomagamy?

Głównym celem programu Dobro podaj dalej jest pomoc na rzecz wybranego podmiotu w zakresie:

• remontu pomieszczeń
  • aranżacji przestrzeni zielonych
  • organizacji festynów

Jeśli więc wiesz, że jakaś placówka potrzebuje naszej pomocy, zgłoś się już dziś!

Osoba odpowiedzialna za program:

Joanna Kula
od poniedziałku do piątku w godz. 9.00-16.00 lub mailowo joanna.kula@bgk.pl

Relacja z ostatniej realizacji programu

Nasi wolontariusze przebrani między innymi za takie postacie z bajek jak Król Julian, Myszka Minnie i Scooby Doo odwiedzili małych pacjentów przebywających w Klinice Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych w Centrum Zdrowia Dziecka.  Dzieci mogły podrapać za uchem Scoobiego, zajrzeć do koszyczka Czerwonego Kapturka i “powyginać śmiało ciało” z Królem Julianem. Na koniec wizyty nasi wolontariusze przeprowadzili warsztaty plastyczne, na których podopieczni CZD uczyli się, jak wykonać maski superbohaterów czy zrobić własną biżuterię. Mogli również wcielić się w magiczną postać dzięki pomalowanym twarzom.

Wolontariusze Fundacji BGK sprawili wielką radość nie tylko dzieciom – ich rodzice też byli zachwyceni 🙂 Mamy, które uczestniczyły w warsztatach ze swoimi pociechami nie kryły, że taka aktywizacja dzieci jest niezbędna podczas rehabilitacji. Na jeden dzień dzieci mogły zapomnieć o chorobie i oddać się zabawie pełnej uśmiechu 🙂

Co powiedzieli wolontariusze:

Bardzo pozytywne i krzepiące doświadczenie. Szczęśliwe dzieci, uśmiechy na ich buziach, wzruszeni rodzice – dla takich chwil warto zmierzyć się z wyzwaniem, które do tej pory być może jeszcze nie było naszym udziałem. Pomimo tremy i obaw, że brak nam profesjonalnego doświadczenia, pomimo naturalnej bariery, że trzeba zmierzyć z trudnym emocjonalnie obszarem (szpital, choroby dzieci) wszystko zagrało i przysporzyło mnóstwo frajdy i radości – Adrianna, Departament Finansowania Strukturalnego

Wizyta na tym oddziale była ogromnym przeżyciem dla mnie i dla innych uczestników wolontariatu. Radość i reakcje dzieci przerosły moje najśmielsze oczekiwania. Ich roześmiane buzie, przytulanie się i wspólne zdjęcia z postaciami z bajek, w które się wcieliliśmy zapamiętam na całe życie. Byłem również zaskoczony i wzruszony zaangażowaniem dzieci w zajęcia plastyczne w świetlicy, w których wspólnie uczestniczyliśmy. Liczba dzieciaków, która przyszła na zajęcia, ich gotowość do realizacji różnych zadań, ich pomysłowość i radość ze wspólnej zabawy są niezapomniane – Robert, Departament Finansowania Strukturalnego