BAKCYL

Projekt BAKCYL to społeczny projekt edukacyjny realizowany dla młodzieży przez pracowników bankowych, którego celem jest przede wszystkim dzielenie się praktyczną wiedzą finansową i umiejętnościami wykorzystywania usług finansowych, tak aby ułatwić młodym ludziom świadomy i pomyślny start w dorosłe życie w nowoczesnym społeczeństwie.

W realizację projektu zaangażowani są wolontariusze, na co dzień pracownicy partnerskich banków, którzy prowadzą lekcje dla szkół podstawowych i szkół średnich. Cykl lekcji tworzą cztery tematy: „Twoje pieniądze”, „Pożyczaj z głową”, „Mądre inwestowanie” oraz „Finanse na całe życie”. Stanowią one niezbędne kompendium wiedzy na temat finansów dla młodych osób, które dopiero rozpoczynają start w dorosłość.

Chcesz zostać wolontariuszem w projekcie BAKCYL?

Jeśli lubisz dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem z innymi, posiadasz wysokie umiejętności komunikacyjne i doświadczenie w prezentacjach na forum większych grup, to ten wolontariat jest wprost stworzony dla Ciebie! Pierwszym krokiem, który Cię do tego przybliży będzie odbycie specjalnego szkolenia przygotowującego do roli wolontariusza i podpisanie porozumienia o współpracy.

Jakie będą Twoje zadania?

Jako wolontariusz przeprowadzisz lekcje BAKCYLA (minimum 4 rocznie) w szkołach, zgodnie ze wskazówkami otrzymanymi w ramach szkolenia przygotowującego do roli wolontariusza i z wykorzystaniem pakietu materiałów przygotowanych przez Warszawski Instytut Bankowości.

Dzięki udziałowi w programie BAKCYL zyskasz:

• możliwość przekazania swojej wiedzy i doświadczenia z zakresu finansów
  • możliwość rozwoju osobistego, wzmocnienie różnorodnych, nowych umiejętności, np. komunikacji, prezentacji, motywacji itp.
  • doświadczenie jako wolontariusz i pedagog z zakresu edukacji finansowej młodzieży

Po więcej informacji o programie BAKCYL i wolontariacie skontaktuj się z:

Joanna Kula
od poniedziałku do piątku w godz. 9.00-16.00 lub mailowo joanna.kula@bgk.pl