Wolontariaty

Wolontariat jest super!

Fundacja BGK inspiruje, wspiera i rozwija działania społecznego zaangażowania pracowników Banku Gospodarstwa Krajowego. Od 2008 roku pracownicy BGK angażują się w programie „Wolontariat jest super!”. Dzięki niemu pracownicy działają na rzecz środowisk, w których mieszkają i pracują oraz wspólnie z organizacjami społecznymi pomagają w rozwiązywaniu lokalnych problemów.

Komu pomagamy?

Program Wolontariat jest super! jest o tyle wyjątkowy, że to pracownicy BGK zgłaszają własne projekty społeczne! Pomoc i wsparcie, jakich udzielają są odpowiedzią na zaobserwowane przez nich lokalne problemy i bolączki dlatego odbiorcami działań wolontariuszy mogą być zarówno podopieczni instytucji publicznych np. szkół, przedszkoli, świetlic, domów opieki, szpitali, schronisk, hospicjum, ośrodków szkolno-wychowawczych, jak i organizacji pożytku publicznego.

Wolontariusze działają na rzecz różnych grup społecznych m.in.: dzieci, w tym dzieci z niepełnosprawnością i specjalnymi potrzebami edukacyjnymi, młodzieży, seniorów, bezdomnych oraz schronisk dla zwierząt.

Dobro Podaj Dalej!

Program wolontariacki „Dobro Podaj Dalej!”, to program, w którym głównie stawiamy na pracę ludzkich rąk 🙂 Malujemy, odnawiamy, remontujemy, sadzimy, kopiemy, siejemy, a czasem nawet przebieramy się w stroje popularnych postaci z bajek 🙂

Komu pomagamy?

Głównym celem programu Dobro podaj dalej jest pomoc na rzecz wybranego podmiotu między innymi w zakresie:

• remontu pomieszczeń
  • aranżacji przestrzeni zielonych
  • organizacji festynów

Relacja z ostatniej realizacji programu

Nasi wolontariusze przebrani między innymi za takie postacie z bajek jak Król Julian, Myszka Minnie i Scooby Doo odwiedzili małych pacjentów przebywających w Klinice Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych w Centrum Zdrowia Dziecka.  Dzieci mogły podrapać za uchem Scoobiego, zajrzeć do koszyczka Czerwonego Kapturka i “powyginać śmiało ciało” z Królem Julianem. Na koniec wizyty nasi wolontariusze przeprowadzili warsztaty plastyczne, na których podopieczni CZD uczyli się, jak wykonać maski superbohaterów czy zrobić własną biżuterię. Mogli również wcielić się w magiczną postać dzięki pomalowanym twarzom.

Wolontariusze Fundacji BGK sprawili wielką radość nie tylko dzieciom – ich rodzice też byli zachwyceni 🙂 Mamy, które uczestniczyły w warsztatach ze swoimi pociechami nie kryły, że taka aktywizacja dzieci jest niezbędna podczas rehabilitacji. Na jeden dzień dzieci mogły zapomnieć o chorobie i oddać się zabawie pełnej uśmiechu 🙂

Co powiedzieli wolontariusze:

Bardzo pozytywne i krzepiące doświadczenie. Szczęśliwe dzieci, uśmiechy na ich buziach, wzruszeni rodzice – dla takich chwil warto zmierzyć się z wyzwaniem, które do tej pory być może jeszcze nie było naszym udziałem. Pomimo tremy i obaw, że brak nam profesjonalnego doświadczenia, pomimo naturalnej bariery, że trzeba zmierzyć z trudnym emocjonalnie obszarem (szpital, choroby dzieci) wszystko zagrało i przysporzyło mnóstwo frajdy i radości – Adrianna, Departament Finansowania Strukturalnego

Wizyta na tym oddziale była ogromnym przeżyciem dla mnie i dla innych uczestników wolontariatu. Radość i reakcje dzieci przerosły moje najśmielsze oczekiwania. Ich roześmiane buzie, przytulanie się i wspólne zdjęcia z postaciami z bajek, w które się wcieliliśmy zapamiętam na całe życie. Byłem również zaskoczony i wzruszony zaangażowaniem dzieci w zajęcia plastyczne w świetlicy, w których wspólnie uczestniczyliśmy. Liczba dzieciaków, która przyszła na zajęcia, ich gotowość do realizacji różnych zadań, ich pomysłowość i radość ze wspólnej zabawy są niezapomniane – Robert, Departament Finansowania Strukturalnego

BAKCYL

Projekt BAKCYL to społeczny projekt edukacyjny realizowany dla młodzieży przez pracowników bankowych, którego celem jest przede wszystkim dzielenie się praktyczną wiedzą finansową i umiejętnościami wykorzystywania usług finansowych, tak aby ułatwić młodym ludziom świadomy i pomyślny start w dorosłe życie w nowoczesnym społeczeństwie.

W realizację projektu zaangażowani są wolontariusze, na co dzień pracownicy partnerskich banków, którzy prowadzą lekcje dla szkół podstawowych i szkół średnich. Cykl lekcji tworzą cztery tematy: „Twoje pieniądze”, „Pożyczaj z głową”, „Mądre inwestowanie” oraz „Finanse na całe życie”. Stanowią one niezbędne kompendium wiedzy na temat finansów dla młodych osób, które dopiero rozpoczynają start w dorosłość.

Wolontariusze w projekcie BAKCYL

Wszyscy wolontariusze biorący udział w projekcie BAKCYL lubią dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem z innymi, posiadają wysokie umiejętności komunikacyjne i doświadczenie w prezentacjach na forum większych grup. Pierwszym krokiem, który muszą zrobić wolontariusze, to odbycie specjalnego szkolenia przygotowującego ich do obejmowanej roli.

Wolontariusze przeprowadzają lekcje BAKCYLA (minimum 4 rocznie) w szkołach, zgodnie ze wskazówkami otrzymanymi w ramach szkolenia przygotowującego do roli wolontariusza i z wykorzystaniem pakietu materiałów przygotowanych przez Warszawski Instytut Bankowości.