Czas na podsumowanie Małych Miast!

Od 2017 roku Fundacja BGK realizuje program edukacyjny „Małe Miasto”, skierowany do dzieci w wieku od 8 do 12 lat. Projekt realizowany jest we współpracy z fundacjami i stowarzyszeniami. W roku 2019 odbyła się druga edycja projektu „Małe Miasto”, w którym uczestniczyły następujące gminy: Rumia, Kłodzko, Brodnica oraz Busko-Zdrój.

Program wystartował w czerwcu w Rumii. Wzięło w nim udział około 114 dzieci, wspieranych przez około 70 wolontariuszy oraz około 10 nauczycieli. Warsztaty zostały przeprowadzone przez 50 przedsiębiorców, w tym m.in. straż, policja, szewc, krawiec, kominiarz, dziennikarz, leśnik oraz inni.

Kolejny projekt został przeprowadzony w Kłodzku, przy udziale około 124 dzieci i około 50 opiekunów. Warsztaty edukacyjne odbyły się częściowo w szkole podstawowej, a duża ich część w terenie, tj. w siedzibie policji, straży pożarnej czy też w urzędzie miasta i w muzeum. Uczniowie z ziemi kłodzkiej poznawali m.in. tajniki medycyny, ogrodnictwa, pracy w  telewizji czy też pracy ochroniarza, policjanta i żołnierza.

Następną miejscowością, gdzie gościło „Małe Miasto”, było Busko-Zdrój. Zajęcia obywały się na terenie Buskiego Samorządowego Centrum Kultury, hotelu oraz między obiektami na otwartej, rekreacyjno-spacerowej przestrzeni miejskiej. W projekcie wzięło udział 105 dzieci ze wszystkich publicznych szkół podstawowych z gminy. Zajęcia zostały poprowadzone m.in. przez służby miejskie, animatora, cukiernika, kucharza, zdobnika ceramiki, dekoratora wnętrz oraz przedstawicieli innych zawodów.

Ostatnim projektem w ramach drugiej edycji było „Małe Miasto Brodnica”, które odbyło się pod koniec września. W warsztatach uczestniczyło około 132 dzieci. Projekt rozpoczęła uroczysta parada ulicami miasta, a inaugurację uświetnił wykład profesora z uniwersytetu w Toruniu. W kolejnych dniach, oprócz zajęć o różnorodnej tematyce, odbyły się dodatkowo atrakcje takie jak: przeciąganie liny, turniej gier planszowych, zawody w badmintona czy zajęcia taneczne.

„Małe Miasto” to projekt, który zachwyca uczniów, młodzież, a także nauczycieli i wszystkich dorosłych, którzy przy nim współpracują. To przedsięwzięcie, w które są zaangażowani przedstawiciele różnych mniej lub bardziej znanych zawodów oraz władze samorządowe. Program to spora dawka wiedzy dla wszystkich uczestników oraz wspaniała zabawa i dobrze spędzony czas! Zapraszamy do uczestnictwa w kolejnych edycjach!