Generacja 5.0 II edycja – zakończona!

W tym roku, Fundacja BGK zrealizowała kolejną już edycję programu grantowego „Generacja 5.0”. Program miał za zadanie zwiększyć aktywność społeczną i technologiczną osób powyżej 50 r.ż., przeciwdziałać wykluczeniu tej grupy wiekowej oraz wytyczyć dla nich nowe ścieżki rozwoju.

W tegorocznej, drugiej już, edycji dofinansowaliśmy 20 projektów, które udało się zrealizować w całości w bieżącym roku. Do organizacji konkursu przystąpiły m.in. ośrodki kultury, biblioteki, stowarzyszenia, fundacje oraz gminy. Fundusze pozyskane w ramach programu zostały wykorzystane na przeprowadzenie zajęć sportowo-rehabilitacyjnych oraz warsztatów z najróżniejszych dziedzin, tj. warsztaty kulinarne i dietetyczne, kursy językowe, kursy komputerowe, zajęcia z obsługi smartfonów, nowoczesnych technologii oraz mediów społecznościowych, kursy bezpiecznych finansów czy warsztaty dotyczące budżetu domowego. Odbyły się również mniej popularne zajęcia takie jak: śpiew chóralny, emisja głosu, warsztaty rękodzielnicze, różnego typu zajęcia manualne czy też ciekawe spotkania z zaproszonymi gośćmi np. psychologiem, przedstawicielami różnych służb – policja, straż itp.

Dodatkowo, w ramach każdego projektu, uczestnicy mieli możliwość zaczerpnąć trochę kultury, poprzez obowiązkowy element taki jak: wyjazd do teatru, kina, muzeum czy też jakąś inną wyprawę tego typu. Dla wielu uczestników była to jedna z rzadkich okazji, a często nawet pierwsza, do kontaktu ze „sztuką wysoką”.

Ogromnie się cieszymy, że nasza Fundacja miała możliwość wspierać tak fantastyczne i rozwojowe projekty! Zapraszamy do uczestnictwa w kolejnej edycji!