Włodzimierz Kocon na spotkaniu z młodzieżą, Kongres Edukacji Finansowej

„Kto to jest dealer bankowy?”, „Czym różni się NBP od BGK?” oraz „Jak zarobić mnóstwo kasy?” – m.in. takie pytania zadawała młodzież z Gimnazjum nr 72 w Warszawie podczas spotkania z Włodzimierzem Koconem, wiceprezesem Zarządu Banku Gospodarstwa Krajowego, które odbyło się 30 marca.  Prezesi banków partnerskich projektu Bankowcy dla Edukacji Finansowej Młodzieży BAKCYL spotykali się z młodzieżą w ramach tegorocznego European Money Week. Tematem spotkania było przedstawienie zawodu bankowca i specyfiki pracy w banku.

W ramach European Money Week 28 marca na PGE Narodowym odbył się Kongres Edukacji Finansowej, zorganizowany przez Warszawski Instytut Bankowości, Fundację GPW, Fundację im. Lesława A. Pagi i Fundację Rozwoju Społeczeństwa Wiedzy THINK!. O kluczowych wyzwaniach w zakresie nowoczesnej edukacji ekonomicznej dyskutowało w trakcie kongresu ponad 300 przedstawicieli reprezentujących ok. 150 instytucji i podmiotów z obszaru finansów, edukacji i szkoleń.

W trakcie kongresu podsumowano realizację projeku Bankowcy dla Edukacji Finansowej Młodzieży BAKCYL i jego rezultaty: 400 przeszkolonych wolontariuszy BAKCYLA w całej Polsce oraz blisko 24.000 uczestników i 1.000 lekcji dla młodzieży. Wręczono także wyróżnienia dla najbardziej aktywnych wolontariuszy BAKCYLA, wśród których znalazł się Krzysztof Giska z Banku Gospodarstwa Krajowego. Bank Gospodarstwa Krajowego i Fundacja BGK uczestniczą w projekcie BAKCYL od 2013 roku. Dotychczas wolontariusze BGK przeprowadzili 116 lekcji dla 2 320 uczestników BAKCYLA.

03.04.2017