Relacja z realizacji projektów WJS - Człowiek jest tyle wart, ile może dać drugiemu

Ostatnie miesiące obfitowały w akcje wolontariackie w ramach programu „Wolontariat jest super!”. Pikniki integracyjne i sportowe w przedszkolach, szkołach i ośrodkach terapeutycznych, prace remontowe na rzecz partnerów, wyjścia integracyjne z osobami starszymi do teatru czy wycieczka z historykiem po siedzibie naszego Banku… to tylko niektóre z akcji przeprowadzonych przez wolontariuszy Banku Gospodarstwa Krajowego.

Akcje odbywały się w całej Polsce – m.in. w Warszawie, Grodzisku Mazowieckim, Szczecinie i Gdańsku. Brali w nich udział nie tylko wolontariusze z warszawskiej centrali oraz z oddziałów BGK, ale także liczni interesariusze Grupy BGK, ich rodziny oraz znajomi. I to właśnie dzięki nim – ich zaangażowaniu, chęci bezinteresownej  pomocy oraz poświeceniu czasu już teraz świat staje się lepszy, a pamiętajcie, że to dopiero początek programu „Wolontariat jest super!”!

Zapraszamy do obejrzenia galerii wybranych projektów.

1. Julia Piekutowska – projekt „Jeden za wszystkich, wszyscy za jednego!”, Grodzisk Mazowiecki.  Piknik sportowy dla dzieci i młodzieży w Grodziskim Klubie Szermierczym.
  2. Grzegorz Kiełbasa – projekt „Pogodna jesień życia”, Warszawa. Wyjście do teatru i spotkanie przy kawie z podopiecznymi Domu Pomocy Społecznej im. św. Franciszka Salezego.
  3. Michał Niwiński – projekt „Pamiętajmy o seniorach”, Warszawa. Spotkanie międzypokoleniowe z seniorami, wspólny spacer  po parku oraz wizyta w siedzibie BGK.
  4. Anna Pawlak – projekt „Spotkanie w ogrodzie dendrologicznym w Przelewicach”, Szczecin. Wycieczka dla dzieci ze świetlicy środowiskowej, w ramach której odbyły się zajęcia edukacyjne: laboratoryjne i warsztatowe dla dzieci z rodzin dysfunkcyjnych i patologicznych.
  5. Arleta Brzoska- Nizio – projekt „Ziemio nie chcemy żebyś byłą zniszczona, chcemy żebyś była wiecznie zielona”, Napchanie. Remont klasy przyrodniczej dla dzieci z klas IV-VI.
  6. Edyta Blachowska – projekt „Gdzie jest człowiek tam jest sztuka”, Warszawa. Rodzinny piknik kulturalny w ursynowskim przedszkolu nr 401.
  7. Małgorzata Woźniak – projekt „Piknik Betanii”, Opole. Organizacja pikniku integracyjnego w opolskim hospicjum Betania. Uczestnikami wydarzenia byli pacjenci, ich rodziny, pracownicy i wolontariusze hospicjum oraz mieszkańcy miasta. Podczas pikniku odbyła się zbiórka pieniędzy, które zostały przeznaczone na działalność instytucji.
  8. Alina Ogryczak – projekt „Pomaluj świat kolorową tęczą”, Gdańsk. Festyn rodzinny w ogrodzie społecznym dla mieszkańców dzielnicy Dolne Miasto, w którego programie znalazły się m.in. zajęcia plastyczne, teatralne, sadzenie kwiatów i malowanie muralu.
  9. Ewa Siwerska-Lasak –  projekt „Teatr Szkołą Życia”, Lublin. Przedstawienie teatralne przygotowane razem z dziećmi ze Specjalnego Ośrodka Szkolono-Wychowawczego nr 2 w Lublinie.

30.06.2017