Program pilotażowy Małe Miasto Nowy Targ oficjalnie uważamy za otwarty !!!

Już 18 września 2017 r. mieszkańcy Małego Miasta Nowy Targ ruszyli zdobywać doświadczenie i zarabiać pieniążki. Pogoda dopisała, pracodawcy i organizatorzy stanęli na wysokości zadania, a dzieci z zaangażowaniem pokazała jak wielki posiada potencjał. Zapraszamy do śledzenia programu na www.facebook.com/MaleMiastoNowyTarg/.

Małe Miasto Nowy Targ zakłada zapoznanie dzieci z różnymi zawodami, które mogą wykonywać w przyszłości. Wykonując zadania na stanowiskach zorganizowanych przez przedsiębiorstwa uczestniczące w projekcie, dzieci otrzymują wynagrodzenie w specjalnej walucie Małego Miasta.  Mogą rozdysponować walutę w wybrany przez siebie sposób, dokonując zakupów w Sklepie Marzeń lub odkładając.

Głównym celem projektu jest podniesienie poziomu wiedzy na temat obrotu i wartości pieniądza, sposobów oszczędzania, pogłębieniu wiedzy na temat mechanizmów funkcjonowania gospodarki (praca i wynagrodzenie). Cel zostanie osiągnięty za pomocą wykładów, zajęć praktycznych oraz edukacji przez zabawę.

W projekcie bierze udział 125 dzieci, dziesiątki wolontariuszy, władze gminne i samorządowe, funkcjonariusze służb publicznych i dziesiątki przedsiębiorców wspierających projekt.

Projekt wprowadza dzieci w realny świat dorosłych, uczestnicy poznają mechanizmy działające w prawdziwym społeczeństwie.

22.09.2017