Młody Obywatel rozmawia, czyli jak wyjść z działaniami poza szkołę

Rusza rekrutacja opiekunów grup młodzieżowych w ramach 10. edycji programu Młody Obywatel, wspólnego przedsięwzięcia Fundacji BGK i Centrum Edukacji Obywatelskiej. Zgłoszenia do programu można przesyłać do 5 marca.

Młody Obywatel to ogólnopolski program edukacji obywatelskiej, skierowany do uczniów szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych oraz opiekunów grup młodzieżowych (nauczycieli, wychowawców, bibliotekarzy, pracowników kultury). Celem programu jest angażowanie młodych ludzi do działania razem ze społecznością lokalną. Pod okiem opiekuna młodzi ludzie stają się pomysłodawcami  i realizatorami własnych, lokalnych projektów.

Promujemy aktywne postawy, zachęcamy do działania, pokazujemy, że dzięki współpracy można wiele osiągnąć oraz wiele się nauczyć – mówi Joanna Gus, koordynatorka Młodego Obywatela.

Tematyka programu dotyczy szeroko pojętej aktywności obywatelskiej. Grupy projektowe, które wezmą w nim udział, mają do wyboru trzy ścieżki tematyczne:

• „Reportaż po sąsiedzku” – jego celem jest bliższe poznanie sąsiadów: ich historii, pasji, zainteresowań, a następnie przedstawienie zebranych informacji w interesującej formie szerszej publiczności;
  • „Urząd od podszewki” – zapoznanie się z funkcjonowaniem dowolnej instytucji w danej miejscowości i przybliżenie zasad jej funkcjonowania innym mieszkańcom;
  • „Przyszłość na warsztacie” – przeprowadzenie spotkania przedstawicieli różnych grup (np. młodzieży, seniorów, sportowców), podczas którego młodzi ludzie zastanowią się nad wizją swojej okolicy za 5, 10, 15 lat.

Program Młody Obywatel jest realizowany od 2010 roku z inspiracji Fundacji BGK, we współpracy z Centrum Edukacji Obywatelskiej.  W dotychczasowych edycjach programu uczestniczyło ponad 1250 szkół, niemal 1700 nauczycieli i około 14 000 uczniów. Wolontariusze BGK przeprowadzili ponad 300 godzin lekcyjnych zajęć o finansach dla młodzieży. Program jest objęty patronatem honorowym Ministra Edukacji Narodowej i Pełnomocnika Rządu do Spraw Społeczeństwa Obywatelskiego.

Informacje dot. rekrutacji: http://www.ceo.org.pl/

09.02.2017